• di. jul 23rd, 2024

Alles over Biceps: Anatomie en Training

DoorRedactie

jun 12, 2024 #fitness, #sport, #training
a man in a gym holding a dumbbell

De biceps brachii, vaak kortweg de biceps genoemd, is een prominente spier in de bovenarm die bestaat uit twee hoofden: de lange kop en de korte kop. Deze spier ontspringt aan het schouderblad (scapula) en hecht zich aan het spaakbeen (radius) van de onderarm. De voornaamste functie van de biceps is het buigen van de elleboog en het roteren van de onderarm, wat cruciaal is voor dagelijkse activiteiten zoals tillen en grijpen.

Anatomie van de Biceps

De lange kop van de biceps begint bij de supraglenoïdale tuberkel van het schouderblad, terwijl de korte kop aan de coracoid process van het schouderblad hecht. Beide koppen lopen langs de voorkant van de bovenarm en komen samen in een pees die zich aan het spaakbeen hecht. De biceps worden geïnnerveerd door de musculocutane zenuw en ontvangen bloedtoevoer via de brachiale arterie.

Functie en Training

Naast hun rol bij het buigen van de elleboog, spelen de biceps een belangrijke rol bij het stabiliseren van de schoudergewrichten. Sterke biceps zijn essentieel voor sporten zoals gewichtheffen, boksen en klimmen, waarbij een krachtige grip en controle over de ellebogen nodig zijn.

Een goed begrip van de anatomie en functie van de biceps kan sporters helpen hun training te optimaliseren en hun prestaties te verbeteren in activiteiten die afhankelijk zijn van sterke bovenarmen. Dit zorgt voor een gebalanceerde ontwikkeling van spierkracht en stabiliteit in het bovenlichaam.

Door Redactie